Εισαγωγή

Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί που υπάρχουν στη Γη αποτελούν κομμάτια ενός τεράστιου αλληλοεξαρτώμενου ψηφιδωτού. Η βιοποικιλότητα είναι η έκφραση αυτής της ποικιλίας της ζωής που δημιουργήθηκε μέσα από δισεκαμμύρια χρόνια εξέλιξης.

Δεν γνωρίζουμε πόσα ακριβώς είδη υπάρχουν στον πλανήτη μας. 

Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν και ανακαλύπτουν διαρκώς καινούρια είδη, καθώς πολλές περιοχές του πλανήτη μας είναι ακόμη εντελώς ανεξερεύνητες.

Γιατί να μας νοιαζει;

Γιατί η βιοποικιλότητα είναι αυτή η οποία συντηρεί υγιή τα οικοσυστήματα, από τα οποία εξαρτάται άμεσακαι η ανθρώπινη ζωή.

Το πρόβλημα

 • Ο σημερινός ρυθμός εξαφάνισης ειδών εκτιμάται ότι είναι 100 ως 1.000 φορές μεγαλύτερος από ό,τι στο παρελθόν, και οφείλεται κυρίως στην ανθρώπινη δραστηριότητα

• Οι πληθυσμοί των ειδών έχουν μειωθεί κατά 30% από το 1970

• Το 1/3 των ειδών απειλείται με εξαφάνιση ενώ το 2% έχει ήδηεξαφανιστεί

• Τον Αύγουστο του 2023 η ανθρωπότητα είχε ήδη καταναλώσει τους φυσικούς πόρους οι οποίοι αναλογούσαν για όλο το έτος

• Αποψιλώνουμε τα δάση γρηγορότερα από ό,τι αναγεννώνται

«Ζούμε σαν να είχαμε στη διάθεσή μας έναν επιπλέον πλανήτη. Χρησιμοποιούμε διπλάσιους φυσικούς πόρους από αυτούςπου μπορεί να παράγει η Γη και, αν δεν αλλάξουμε τροχιά, το 2030 θα χρειαζόμαστε περισσότερους από 2 πλανήτες για να καλύψουμε τις ανάγκες μας»

Τζιμ Ληπ, Διευθυντής του WWF International

Αφορά και την Ελλάδα;

Κατ΄ αρχήν αφορά ολόκληρο τον πλανήτη, οπότε ναι και την ΕλλάδαΝα σας δώσουμε μερικά παραδείγματα;Σας παρουσιάζουμε 5 από τα ζώα που βρίσκονται υπό εξαφάνιση στονελλαδικό χώρο και απειλείται άμεσα με διατάραξη το οικοσύστημά τους:

H Μεσογειακή Φώκια Monachus monachus - Ο πληθυσμόςυπολογίζεται σε400–500τα 2/3 των οποίωνζουν στην Ελλάδα

Η ΧελώναCaretta caretta - Μη καταγεγραμμένος πληθυσμός

Η Καφέ Αρκούδα της Πίνδου - Ο πληθυσμός υπολογίζεται σε 350-450

Το Κόκκινο Ελάφιτης Πάρνηθας - Ο πληθυσμός υπολογίζεται σε590-600

Ο Μαυρόγυπαςτου Έβρου - Ο πληθυσμός υπολογίζεται σε 90-100


Μπορούμε να κάνουμεκάτι γι΄ αυτό; ΝΑΙ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ!

Για αρχή, να ενημερώσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε και να αφυπνίσουμετους μαθητές της χώρας μας, από άκρη σε άκρηγια τα οφέλη και την ανάγκη προστασίας της βιοποικιλότηταςκαι συγκεκριμένα για την επιτακτική ανάγκη διάσωσης των 5 ζώων τουελλαδικού χώρου που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Στη συνέχεια, να υποστηρίξουμε και να εμπνεύσουμε τα παιδιά να δημιουργήσουνκάτι όμορφο και ελπιδοφόρο για τη διάσωσή τουςπου αφενός θα επιβραβευθεί και αφετέρου θα διαδωθείκαι εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα.